19.7.2008

työ

Työ, työn tekeminen. Työpaikka. Työtehtävät. Työttömyys; ilman työtä, työn tekemistä, työpaikkaa ja työtehtäviä.

Suhteeni työhön? Itsensä toteuttamisen väline, omien kykyjen näyttämistä ja niillä pätemistä. Valitettavasti näin. Pätemistä. Näyttämistä, että pystyn ja kykenen. Olen hyvä. Olen paras. Osaan ja haluan, tehdä töitä.

Tärkeä osa elämääni, ollut jopa elämäni tarkoitus. Täyttänyt päiväni aamusta iltaan, vieläpä aamuyön hikisinä, levottomina hetkinä. Silloinkin se on vaivannut, ajatus työstä, siinä onnistumisessa ja ennenkaikkea epäonnistumisessa, erityisesti näinä aamun hikisinä hetkinä. Tavoitteiden saavuttamisen iloja ja saavuttamattomuuden tuskaa. Budjetit. Estimatet, kumulatiiviset myynnit. Katteet. Asiakkaiden määrät, asiakaskäynnit. Palaverit, esimiesten järjestämät. Palaverit, työntekijöille järjestettävät. Näyttämistä, tietämistä, ohjaamista, motivoimista.

Sitä se on ollut. Työ.

Onneksi se loppui, sen lajin työ. Sai kovan kolauksen itsetunnolle kärsimisen jälkeen parantua työssä-suorittamisesta. Hiljalleen. Hitaasti, mutta toivottavasti varmasti. Oppia löytämään elämäänsä muutakin kuin työtä ja siinä pätemistä. Oppia iloitsemaan työstä. Oppia olemaan olematta esimies ja esikuva. Oppia elämään niinkuin muutkin, tekemään työtä niinkuin muutkin. Kevyesti, vailla liian suuria paineita ja suorittamisen, näyttämisen tuskaa. Löytää työstään ilosia hetkiä, löytää se luovuus ja ilo, nauru mikä nuorempana kuului olennaisesti työn tekoon.

............
Ainoita tuntemiani onnellisia ihmisiä ovat ne,jotka tekevät sellaista työtä, jota pitävät tärkeänä.
Abraham Maslow

En tiedä ketään, joka olisi päässyt huipulle ilman kovaa työtä. Se on resepti. Se ei aina vie sinua huipulle, mutta hyvin lähelle sinun pitäisi päästä.
Margaret Thatcher

Sanovat, ettei kova työ ole koskaan ketään vahingoittanut, mutta miksi ottaa riski.
Ronald Reagan

Muutos teettää kovasti töitä.
Billy Crystal

Kun vasara on ainoa työkalusi, jokainen ongelma alkaa muistuttaa naulaa.
Abraham Maslow
6.9.2006

Ei kommentteja: