21.7.2008

ilo

aurinkoinen ja kevyt. Kupliva. Värikäs. Iloinen. Ilo itselläni, iloisia ihmisiä.


Ilo ilman viinaa on teeskentelyä.


Oma iloni löytyy myös ilman viinaa, ilman päihdyttäviä aineita. Iloa, jonka vielä aamullakin kestää. Ilo on huomata, että löydän asioita -värikkäitä,kuplivia,kevyitä.
.......


Ilo on emotionaalinen tai affektiivinen tila, jota kuvataan tyytyväisyyden ja onnen tunteena. Sitä on kuvattu tilana ja aiheena kautta historian ajan, mikä kuvastaa ilon universaalia tärkeyttä.
Iloa voi kokea esimerkiksi onnistuessaan tai tavatessaan itselleen mieluisan henkilön.




............


- Tee oman henkisen hyvinvointisi lisäämisestä elämäsi tärkein asia.

- Sitoudu tuottamaan itsellesi hyvää oloa ja pyri kasvamaan paremmaksi ihmiseksi.

- Älä syyttele ongelmistasi muita, vaan kohtaa rohkeasti itsesi.

- Älä huolehdi turhista, vaan keskity nauttimaan siitä, mitä sinulla on. Huoli vie terän nautinnolta.

- Opettele elämään tässä hetkessä. Älä odota, että elämä alkaa vasta huomenna.

- Katkaise kielteisten tuntojen kierre asennoitumalla positiivisesti. Positiiviset ajatukset vetävät puoleensa myönteisiä asioita.



..........
Ilon tunne kuuluu ihmisen perustunteisiin, ja siihen liittyy voimakas mielihyvän tunteen kokemus. Iloa voi tuntea monista asioista: musiikista, luonnosta, työstä, harrastuksista, ystävistä jne. Lista on loputon. Väsymyksenkin keskellä olisi hyvä muistaa tehdä asioita, jotka tuottavat mielihyvää ja iloa. Koska ilo on koettu emotionaalinen elämys, se vaikuttaa myös ihmisen fyysiseen olemukseen rentouttamalla ja antamalla hyvän mielen, joka näkyy ilmeinä ja eleinä. Ilo heijastuu käyttäytymiseen hyväntuulisuutena ja myönteisenä asennoitumisena. Koska hyvä olo, ilo ja nauru liittyvät toisiinsa, ja ilo on tarttuvaa, pitäisi niitä tavoitella. Voi iloita omasta ja toisten onnistumisesta, ja näin levittää hyvää oloa ympäristöön. Vahingonilo syntyy jonkun toisen epäonnistumisen kustannuksella eikä se ole oikeaa iloa vaan pahansuopuutta.

Lehtori Merja Laitoniemi, Nettineuvo

.......

Omaan ilooni kuuluu olenaisena nauru. Iloinen ja hersyvä, kuuluva ja tarttuva. Opittua jo lapsuudesta, isäni nauru saa hymyn muidenkin huulille. Nautin nauramisesta, sen tuomasta hyvästä olosta, ilosta. Saa nauraa niin, että vedet valuvat silmistä. Joskus nauraminen ja iloitseminen on jopa vaikea lopettaa, uudet yhä pienemmät asiat jaksavat naurattaa. Nauru jatkuu ja jatkuu väsymykseen saakka.

.....


itku pitkästä ilosta


Ei kommentteja: